Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szőrápolás

2008.07.30

A kutya fürdetése kutyasamponnal történjék, melyet kellően hígítsunk fel, tömény állapotában soha ne használjuk. A sampon alapos leöblítése után használhatunk balzsamot, a könnyebb fésülhetőség érdekében. A fürdetés rendszeressége általában 1-2 havonta elegendő, mert a túl sűrű fürdetés következtében a kutya bőre kiszáradhat, és ez vakaródzáshoz, majd sebekhez és ezek következményeként esetleges gombásodáshoz is vezethet. Természetesen a lábait, valamint a pofa környékét szükség szerint sűrűbben is moshatjuk.

Lényeges szempont, hogy a kutya szőrét fürdetés előtt alaposan fésüljük ki és a csomókat bontsuk ki, mert ellenkező esetben belefürdetjük a kutyába és akkor a száradás után már csak komoly károsodások árán tudjuk megszabadítani a kutyát tőle. A fürdetés után a legjobb törölközővel alaposan megtörölni a kutyát és magától hagyni megszáradni, mert így nem szárad ki a szőrzete, kellemesen lágy és könnyen fésülhető marad.

Miután megszáradt a kutya szőrzete fésüljük meg, melyhez szilikonos púdert használhatunk, mert taszítja a port és gátolja a szőrzet csomósodását is. A fésű speciális, fémből készült, két oldalú, egy sűrűbb és egy ritkább oldala legyen. A ritkább fogút a szőrzet kibontására használjuk, a szőrt a tövétől kezdve fésüljük kivelé, és közben a másik kezünkkel a szőr tövét fogjuk, hogy  kutya számára is kíméletesen járjunk el. Soha nem szabad tépni a kutya szőrét, különös gonddal kezeljük a szőrvégeket, csak tincsenként haladjunk előre, majd ha egy résszel készen vagyunk, akkor a fésű sűrűbb felével még egyszer átfésüljük. A hajlatokra különösen figyeljünk, mert itt csomósodik a legjobban a kutya szőre. A kutya szeme fölötti szőrt levágjuk annyira, hogy a kutya szemét ne takarja el, valamint a szeme alatti szőrt, hogy ne érjen a szeméhez, mert ez fokozott könnyezést vált ki. A kutya szeméből a csipát bórvizes vattával kitöröljük a külső résztől befelé. A talppárnák közötti szőrt rendszeresen vágjuk ki. A nemi szervek és a végbél környékén a szőrt rövidre kell vágni. A hallójáratban sok szőr nő, amit rendszeresen ki kell tépni, így nagyon kellemetlen és elhúzódó fülgyulladást előzhetünk meg.