Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mit mond a kutya a mancsával?

2010.06.07

Mit akarhat a kutyusunk, amikor hozzánk sétál, felágaskodik, és egyik mancsát az ölünkbe, vagy a kezünkre helyezi? Mit szeretne közölni velünk, amikor a fejünkre, vagy a vállunkra teszi a mancsát?

Egy kutyát könnyebb rászoktatni arra, hogy pacsit adjon, mint a szobatisztaságra. Azért mert ez a mozdulat az elválasztása előtti időkből származik, amikor gyúró-dögönyöző mozdulatokkal próbált még több tejet kimasszírozni a kutyamamából.

Tehát a kutya a mancsaival is kommunikál, de a kutyamancsok természetesen teljesen más jelentéssel bírnak, mint az emberi kézfogás. Amikor a kutya mereven a szemünkbe nézve a kezünkre helyezi a mancsát, többnyire enni kér, játszani szeretne, simogatásra vágyik, vagy csak tudatni szeretné, hogy létezik.

Egészen más a helyzet akkor, amikor a kutya könnyedén a vállunkra, vagy éppenséggel a fejünk búbjára ejti pracliját. Ez a gesztus a dominancia kifejezésének barátságos formája, ám jelentőségét nem szabad alábecsülnünk. A kutyus így próbálja meg felmérni a hierarchiában betöltött pozícióját, így tesz óvatos kísérletet arra, hogy felülírja az addigi rendet.. Ez a bepróbálkozás emberi nyelven valahogy így hangozna: "Kedves gazdi, nem zavarna, ha mostantól én parancsolnék neked?