Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Miért rág a kutyus?

2010.06.09

Miért van az, hogy amikor otthon vagyunk, kutyánk tisztelettudó és engedelmes, ám amint kitesszük a lábunkat a lakásból, átváltozik szárazföldi rombolóvá?

Sorolhatnánk az okokat, de a legkézenfekvőbb magyarázat, hogy egyszerűen unatkoznak. Ha a gazdi nincs otthon, muszáj valamivel pótolni a hiányát, és létezhet erre megfelelőbb, mint a gazdi holmija? Természetesen tudja, hogy nem örülünk, amikor azt rágja, amit nem lenne szabad, tehát vár addig, míg elmegyünk otthonról, hogy kedvére garázdálkodhasson!

A tapasztalat azt mutatja, hogy a rombolások utáni dorgálás egyáltalán nem hatásos. Megoldás lehet a problémára, ha naponta többször visszük sétálni, megmozgatni, lefoglalni, szellemileg, fizikailag is kimerítő feladatokkal. A lényeg, hogy ne unatkozzon barátunk, legyenek feladatai, és később a rendszeres foglalkozások és játékok, séták időpontjára fog koncentrálni, nem cipőt rágni.

A rágcsálás másik lehetséges oka a puszta kíváncsiság. A kiskutyák és a fiatal kutyák a szájukon keresztül (íz és állag) fedezik fel a világot. A kiskutyák fogzási időben - akárcsak a gyerekek - mindent a szájukba vesznek, hogy segítsék előbújni a fogaikat és csökkentsék az azzal járó fájdalmat. Ez a rágási hajlam a felnőtté válás során általában alábbhagy.

Ami csábítóvá teszi kutyánk számára holmijainkat a saját játékaival szemben, az a mi illatunk! Az elkerítés segíthet, vagy érdekes és ízletes játékokkal tereljük el a figyelmét, ruháinkról, cipőinkről. Ugyanakkor a rágás segít kutyánknak legyőzni félelmeit.  Például egy nagyobb vihar alatti rágcsálás a mennydörgés-fóbiás kutyáknak hozhat megkönnyebbülést. Ilyen esetekben könnyű beazonosítani a kiváltó okot, ugyanis csak vihar után találhatunk szétrágott dolgokat, és kutyánk reszketve bújik biztos helyre a vihar elől.

Az egyedüllét is okozhat "rágásos tüneteket". Azok a kutyák, akik szinte elválaszthatatlanok gazdijukról általában nagyon magányosnak érzik magukat nélkülük. Ha ilyen problémával küzd, találhatunk az ajtó mellett, illetve az ajtón rágásra utaló nyomokat, ilyenkor próbál áttörni azon a helyen, amely elválasztja őt a szeretett gazditól. Jellemző még az ilyen állatra, hogy mindenhova követi gazdiját és semmit sem hajlandó csinálni nélküle. Állatorvos segítségével azonban "függetleníthetjük" kutyánkat magunktól, ezzel megkönnyítve saját magunk és az ő életét is.