Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan és miért beszél a kutya?

2010.06.07

Ahogyan az emberek, a kedvencek is kommunikálnak egymással, illetve velünk, de beszéd híján a testük jelzéseivel, szagokkal, hangjelekkel kénytelenek kifejezni szándékaikat. Tudta, hogy  a kutya az ember miatt ugat? És az sem mindegy, mikor és hogyan.

A kutyák az emberi nyelv töredékét értik csak meg, a kutatások szerint egy átlagos kutya 20-30 szót ismer, de a legintelligensebbek sem tudnak többet 80-nál. A testbeszéd azonban remekül működik azonos egyedek között, gördülékeny és csak ritkán érthető félre.

A kutya az embertől tanult ugatni

A kutyák kb. 10 hangjelzést ismernek. Ezek a morgás, nyüszítés, vonyítás, ugatás különböző változatai. A morgással - attól függően, hogy milyen hangon és milyen kísérő testbeszéddel teszik - a kutyák kifejezhetik a bizonytalanságukat, félelmüket, de a haragjukat és a várakozásukat is.

A nyüszítést általában a fájdalom és a félelem kifejezésére használják, de a hangerőtől és a hang magasságától függően jelenthet pozitív izgalmat, lelkesedést is. A vonyítás a kutyák ösztönös jeladása. Figyelmeztetés, jelzés, mindig felszólításra szolgál. Az ugatás a kutyabeszéd hosszától és tónusától függően mind-mind aktuális eseményekre vonatkozik és visszajelzésre, vélemény nyilvánításra szolgál a gazdinak, vagy a környezetnek.

A kutya őse a farkas ezzel szemben egyáltalán nem ugat. Ennek magyarázata, hogy a feltételezések szerint az ugatás a kutyákban az emberi beszéd hatására alakult ki. Csányi Vilmos szerint a  "kutyák embernek érzik magukat", innen eredeztethető az ugatás kialakulása, ami a beszédet szimbolizálja. Ennek az elméletnek az alátámasztására hozza egyik példaként, hogy  "ha a kiskutyák és szelíd farkaskölykök választhatnak kutya és ember között, akkor az utóbbiak kivétel nélkül a kutyákat választották, míg a kutyák minden esetben az embert. A legtöbb állat veleszületett képessége, hogy felismeri a fajtársát ezért ezt a választást csak úgy tudom értelmezni, hogy a kutyák az emberben a fajtársat látják".

A rókák is ugatnak, mint a kutyák?

Más kísérletekben megfigyelték, hogy az ember által felnevelt rókák is bizonyos idő után ugatáshoz hasonlító hangot kezdtek hallatni, ami szintén a beszéd utánzásának tekinthető.

A fajok intelligenciájától függően megértik az ember szándékait, és ha figyelünk rájuk, mi is megérthetjük őket.