Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Férgek

2010.08.13

A férgek közül a legjelentősebbek, amelyek az emberre nézve is veszélyesek, az úgynevezett toxocara-férgek, melyek allergiás reakciót váltanak ki és még vakságot is okozhatnak. Aztán ott van a hólyagféreg, mely a nyers hús fogyasztásával kerülhet a szervezetbe.

 

Az orsóférgesség tünetei:

A vékonybelekben élő orsóférgek táplálékelvonása igen tetemes lehet. Elszívják a gazdaszervezet által megemésztett táplálékot, amit az állat ugyan megevett, de nem hasznosítja.  Ezenkívül mérgező anyagcseretermékeiket a béltartalomba juttatják ami viszont felszívódik és ezáltal károsítja a gazdaszervezetet (elsősorban az idegrendszert és az immunrendszert). Nagyszámú orsóféreg a bél üregét szűkíti, vagy akár teljesen el is tömíheti. Így a béltartalom továbbítása szenved zavart, sőt, súlyos esetben akár bélelzáródás is kialakulhat.

 

A bélférgesség miatti panaszok nem mindig jellegzetesek. Gyakoriak az olyan nehezen kézzelfogható panaszok, hogy az állat szőrzete nem olyan fényes, mint máskor, a jó táplálás ellenére sem tökéletes a kondíciója. Egyes esetekben visszatérő hasmenés, hányás is jelentkezhet.

 

A markáns tünetek a súlyosan fertőzött kölykökben jelennek meg:

- sovány test ellenére kitelt, nagy has

- hasmenés, hányás

- idegrendszeri tünetek: reszketés, görcsök, mozgáskoordinációs zavarok

- az ellenálló képesség csökkenése miatt fertőzésekkel szembeni fokozott fogékonyság

 

Az idegrendszeri tüneteket az orsóférgek toxikus anyagcseretermékei okozzák. Rendkívül fontos a kölyök állatok időben megkezdett féregtelenítése, mert a kölyökkori védőoltások hatékonysága csak akkor lesz megfelelő, ha egészséges állatokat kezdünk vakcinázni!