Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Etetés

2008.12.04

Kis Barátunkat etessük Eukanuba vagy Royal Canin kistestűeknek való teljes értékű száraz táppal. Természetesen friss víz mindig legyen elérhető számára. Kölyök kutyusunkat napi háromszor, felnőtt kutyusunkat napi egyszer vagy kétszer kínáljuk étellel. Amennyiben nem eszi meg a tányérra tett adagot, vegyük el és a következő etetés alkalmával tegyük elé újra. Ne hagyjuk egész nap előtte a táplálékot.

Természetesen adhatunk Kis Barátunknak konzervet is, de szerintem akkor azt célszerűbb száraztáppal keverni, mert hígabb székletet produkálhat kutyusunk, esetleg hasmenést, ha csak konzervet kap.

Sovány főtt hússal meg lehet őket bolondítani, ezért mindenre képesek.

Általában szeretik a gyümölcsöket, zöldségeket. Az én kutyusaim imádják a  szilvát, almát, körtét, paradicsomot, uborkát, paprikát.

 

A csonttal módjával kell bánni, nagyobb mennyiségtől székrekedést kapnak. Sőt, ha lehet egyáltalán ne adjunk csontot, több állatorvos is ezen a véleményen van. Előfordulnak esetek, amikor a kutya belepusztul, mert átszúrta a gyomrát, vagy a belét a csontszilánk. Az még a legjobb eset, ha időben a műtőbe kerül és az operáció megmenti az életét. Szerintem ne tegyük ki ilyesminek Kis Barátunkat. A boltokban lehet kapni többféle olyan rágcsálni valót, ami nem veszélyezteti életüket.
Valamint nagyon megviselik a gyomrot és hányást is okoznak  a zsíros, fűszeres ételek. A krumplit és tejet felejtsük el, ezeket nem tudják megemészteni.

És itt van még az édesség, a csokoládé. A csokoládé tartalmaz egy káros anyagot a teobromint. Minél keserűbb és feketébb a csoki annál nagyobb a teobromin tartalma. Általában 100 mg teobromin/kg az a mennyiség, ami már igen súlyos mérgezést tud okozni. Egy  kistestű 5 kg-os kutyus 500 mg-tól lesz nagyon rosszul. A mérgezés tünetei igen változatosak,  jelentkezhetnek néhány óra elteltével, vagy később, akár egy teljes nap múlva is. A csokoládé sokáig a gyomorban marad, de aztán felszívódik, és káros tartalma a véráramba kerül. Ennek köszönhető a hányás, hasmenés, vizelet-visszatartási zavar, hiperaktivitás kialakulása,  a felfokozott légzés vagy szívverés, izomremegés, görcsök, és akár kóma is.  Ellenszer a mérgezés ellen nem ismeretes!
 A kutya alapjában véve húsevő nem mindenevő, ezért ha mégis nasit szeretnénk adni, válasszunk kutyák számára kifejlesztett jutalomfalatokat.