Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kutya felkészítése kiállításra

2008.07.30

Természetesen csak folyamatosan szoktatható napról napra hosszabb ideig állítva a kívánt pozícióba. Egyik kezünket helyezzük a kutya álla, másikat a farka alá és egyenes háttal, felmelt fejjel állítva tartsuk - közben dicsérjük ügyességéért, a feladat végén pedig jutalmazzuk meg.

Később a felvezető pórázt használva csak a farkát emeljük és így próbáljuk a helyes beállást, egyenlőre még csak a fésülködő helyen, de mind hosszabb időre, megpróbálkozva a szőrzet könnyű fésülésével is. Ha a kefét érezve a kutya leül, határozott mozdulattal állítsuk fel és próbáljuk újra. Mindig jutalmazzuk a sikert. Tanítani kell a sétát is, mivel a kiállításon meghatározott irányba kell sétáltatni a kutyát. Speciális úgynevezett felvezető pórázt használunk a kiállításon, amit csak kiállítások alkalmával adunk a kutyára, ő ebből a pórázból tudni fogja, hogy most nem egy egyszerű sétáról van szó, hanem a jól begyakorolt otthoni gyakorlatot kell végrehajtani.

A jól nevelt kiállítási kutya nem vontatja a gazdáját. A kutyát mindig a bal oldalon kell felvezetni, így a gyakorló séta alkalmával is a kutyus mindig a bal oldalon legyen.   A kutya  mindig a gazdi mellett menjen, követve nem túl gyors, de határozott lépteit. A hátvonal séta közben is egyenes, a farok felemelt és a fej büszkén tartott. Ha a kutya nem emeli a fejét, akkor kissé a pórázzal, de ne túl erősen emeljük a fejét. A kiállításon a bíró végigtapogatja a kutyát, annak különböző testrészeit, megnézi a gerincét, farkát, fülét, orrát, fogait, heréit, és ezt neki rendületlenül tűrnie kell. Kérjük meg ismerőseinket, barátainkat, hogy gondos kézmosás után ezeket a mozdulatokat végezzék el a kutyán. Nyissák ki a száját, nézzék meg fogait, fogják meg, húzzák szét füleit, tapogassák meg végtagjait, csontozatát, fésüljenek bele a szőrébe. Közben nyugtassuk a kutyát és a jól végzett munka után jutalmazzuk meg. Erre a feladatra mindig más és más embert kérjünk meg, mert a kiállításon is mindig más és más fogja bírálni. Szoktatni kell más kutyák társaságához is, ezért ha tehetjük vigyük el egy két alkalommal látogatóként is.